Dopningspreparat finns i både tabletter och injektioner. Tabletterna kan ha olika innehåll, utseende, form och färg. Injektionerna injiceras i musklerna, ofta i säte, lår och överarm. Det är vanligt att tabletter och injektioner kombineras. Att kombinera flera Anabola androgena steroider (AAS) kallas stacking.

Beslagen av dopningsmedel har ökat kraftigt de senaste tio åren. Mängder av webbplatser säljer illegalt framställda AAS-preparat. Framställningen av dessa illegala preparat sker i ohygieniska miljöer, så kallade underground laboratorier. Det är mycket vanligt med förorenade preparat, förfalskningar och annat innehåll än det som beskrivs.

Att AAS ofta tas tillsammans med andra läkemedel och droger är vanligt. Detta sker för att lindra bieffekterna av AAS och även för att få ut mer utav träningen. Exempel på andra preparat som kombineras med AAS kan vara lugnande och ångestdämpande medel, sömnmedel, smärtstillande, vätskedrivande och potenshöjande läkemedel.

AAS tas oftast i perioder som med ett annat namn kallas för kurer. En kur motsvarar ofta en period på 6 till 12 veckor med ett efterföljande längre uppehåll.

Post cycle treatment (PCT) är läkemedel som tas efter avslutad kur för att minska risken för bröstkörtelutveckling och för att få igång den egna testosteronproduktionen. PCT missbrukas ofta ”för säkerhets skull” trots att man inte uppvisar några symtom.

Om du vill göra dig av med preparat så ska dessa inte slängas i soporna utan läggas i apotekens gula kassar för kasserade läkemedel och därefter lämnas in till ett apotek vilket kan göras anonymt.

Nedanför nämns vanligt förekommande preparat:


Alla Anabola androgena steroider är syntetiska kopior av det manliga könshormonet testosteron och de har både anabol och androgen effekt.

Användningssyftet med dessa är att nå den anabola effekten som ger tillväxt av muskelmassa och styrka. Man får dock även den androgena effekten som utvecklar manliga drag som djupare röst, skägg- och hårväxt på kroppen. 

Läs mer: Klicka här

Arimidex är ett läkemedel som tas i syfte att minska risken för gynekomasti (bröstkörtelförstoring). 

Läs mer: Klicka här

Efedrin är ett centralstimulerande läkemedel som i styrketräningssammanhang tas för dess fettförbrännande och uppiggande egenskaper.

Läs mer: Klicka här

hCG

Humant koriongonadotropin (hCG) är ett hormon som används av personer som missbrukar Anabola androgena steroider eftersom det kortsiktigt kan stimulera kroppens egen produktion av testosteron, intas ofta i slutet av en kur.

Läs mer: Klicka här

Insulin- like growth factor (IGF-1) är ett hormon som missbrukas då det är gynnsamt för den anabola effekten.

Läs mer: Klicka här

Insulin är ett hormon som missbrukas i träningssammanhang i syfte att öka musklernas förmåga att lagra glykogen (kolhydrater). Insulin har en anabol (uppbyggande) effekt, då det hämmar proteinnedbrytningen. Det påverkar i viss mån glykosinlagringen och ser till att kolhydrater transporteras från blodbanan in i lever och muskler.

Läs mer: Klicka här

Klenbuterol är ett läkemedel som i missbrukssyfte används för att öka muskelmassa och samtidigt verka fettförbrännande.

Läs mer: Klicka här

Klomifen är ett antiöstrogent läkemedel som missbrukas av män efter en kur för att på egen hand komma till rätta med den underproduktion av kroppsegen tillverkning av testosteron som sker när man tar AAS och för att förebygga gynekomasti, bröstkörtelförstoring. 

Läs mer: Klicka här

Prohormoner är förstadier till könshormonerna östrogen, testosteron och nortestosteron (nandrolon) som omvandlas till verksamma hormoner. I missbrukssyfte intas dessa då man kan uppleva effekter som vid intag av anabola androgena steroider (AAS).

Läs mer: Klicka här

Tamoxifen är en antiöstrogen som i missbrukssyfte används för att förebygga gynekomasti, bröstkörtelförstoring.  

Läs mer: Klicka här

Tillväxthormon används i missbrukssyfte för ökad anabol effekt på muskulatur, ökad fettförbränning och förkortade återhämtningsperioder. 

Läs mer: Klicka här

Viagra är ett läkemedel som ofta missbrukas av män då den sexuella lusten och förmågan minskar efter en kur med anabola androgena steroider (AAS).  

Läs mer: Klicka här

Ställ en fråga